VIDEO-FOTOGALERIE Primarul din Baia-Mare a pictat zidul pe care l-a construit in 2011 pentru a separa doua blocuri locuite in mare parte de romi de restul comunitatii. Edilul spune ca l-a transformat intr-o opera de arta si va atrage turisti

Posted by
|

Societatea civila din Cluj a sarit in aer dupa aparitia in presa baimareana a unor articole in care primarul Catalin Chereches anunta mandru ca faimosul si controversatul zid cu care a separat minoritatea roma de restul orasului Baia Mare nu mai poate fi daramat: e opera de arta, tocmai a fost pictat de un grup de studenti ai Universitatii de Arte si Design (UAD) din Cluj-Napoca. Coordonatoarea actiunii este si consilier local in cadrului municipalitatii baimarene, iar rectorul UAD a apreciat ca “am fost folositi”. 

Porci, caracatite, broaste testoase si altele asemenea impodobesc acum “zidul segregarii” din Baia Mare, iar primarul Catalin Chereches a acordat presei locale declaratii spumoase despre initiativa pictarii acestuia.

“Am facut o invitatie studentilor de la Arte din Cluj, pentru a da o alta fata acestui gard pe care l-am construit acum trei ani pentru a-i proteja pe cei care locuiesc aici, pe strada Horea, blocurile 46 A si B si pentru a genera optimism in randul celor care locuiesc aici. Au fost gandite de luni incepand, imediat dupa alegerile prezidentiale, cateva personaje care au fost plasate pe acest gard. Este o chestiune care tine si de subtilitatea celor care privesc aceasta lucrare de arta. 

Din acest moment nu mai putem vorbi despre un gard sau un zid ci despre o opera de arta si intra sub incidenta drepturilor de autor. Asadar, acest gard nu va mai putea fi demolat, pentru ca vorbim de o lucrare de arta si este nevoie de avizul Ministerului Culturii pentru a demola sau a distruge o opera de arta. Cred ca in acest moment putem vorbi de un obiectiv turisitic, despre un loc de pelerinaj, un loc unde putem sa aducem turisti ca sa vada ca nu am facut lucruri rele ci un lucru bun si frumos.

Nu poate vorbi nimeni despre un zid de beton, ci despre o opera de arta. In rest,avem porci, avem caracatite, scafandri, elefanti, pesti, broaste testoase… In functie de societatea in care traim”, a explicat Catalin Chereches, citat deemaramures.ro.

Zidul cu pricina a fost contestat indelung inca inainte de a fi inaltat. Organizatii precum Consiliul National pentru Combaterea Romani Criss, Asociatia “Sanse Egale” si Amnesty International au protestat fata de “initiativele, considerate discriminatorii si abuzive, ale autoritatilor locale din Baia Mare de a construi un zid de beton imprejurul blocului in care locuiesc romii pe strada Horea si de a adopta o hotarare de Consiliu Local cu privire la constructia unor locuinte sociale pentru categorii defavorizate pe un teren ce se afla in vecinatatea fostei hale de steril de la Meda”.

Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, precizeaza ca respecta decizia Inaltei Curti prin care trebuie sa plateasca amenda de 6.000 de lei emisa de Consiliul pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dar asta nu inseamna ca este obligat sa darame gardul construit pentru imprejmuirea comunitatii derromi.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, edilul explica faptul ca, de fapt, el este cel care a atacat la Curtea de Apel Cluj amenda primita de la CNCD si a castigat, dupa care Inalta Curte a admis recursul formulat de CNCD.

“Prin decizia data, Inalta Curte de Casatie modifica sentinta atacata, in sensul ca respinge actiunea reclamantului Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, ca nefondata. Sentinta este irevocabila si prevede mentinerea amenzii date de CNCD, care a fost achitata de edil in anul 2011″, se porecizeaza in comunicatul citat.

In aceste conditii, primarul Catalin Chereches spune ca respecta decizia instantei, conform careia cei 6.000 de lei raman in posesia CNCD, dar asta nu inseamna ca va demola gardul ridicat la blocurile sociale, “al carui rost este sa protejeze copiii de circulatia intensa de pe carosabilul care se afla in imediata apropiere”.

Chereches dezvaluie dedesubturile scandalului mutarii rromilor din Baia Mare

“Noi respectam decizia instantei, o intelegem si cred ca s-au impacat intr-un final ambele parti. Eu am platit acea amenda de 6.000 de lei de la inceput, iar acest gard nu va fi demolat. Avem inclusiv o decizie a instantei care certifica faptul ca gardul a fost construit legal si cred ca in acest moment lucrurile sunt clare: amenda a fost platita, iar gardul ramane in picioare.

Sa fie sanatosi cei de la CNCD cu acei 6.000 de lei, sa aiba din ce sa isi cumpere fotolii luxoase si flori. In rest, cu proiectul de integrare a rromilor vom merge mai departe asa cum noi vom considera la nivelul administratiei publice locale. Nu consideram ca acest gard ar produce discriminare. Le multumim celor de la CNCD pentru recomandari, dar nu vom demola acest gard. Respectam decizia instantei, aceea de a achita amenda, care a fost achitata atunci cand a emis-o CNCD. In rest, anul viitor in primavara vom evacua acest bloc devastat si il vom introduce in reabilitare, urmand sa dam locuinte altor categorii sociale, care stiu sa respecte investitiile comunitatii”, se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

Presedintele CNCD, considera insa ca gardul de pe strada Horea trebuie daramat, ca urmare a deciziei ICCJ. In cazul in care Catalin Chereches va ignora hotararea ICCJ si nu va demola zidul, asa cum a recomandat CNDC, edilul ar putea fi purtat din nou prin tribunale, a declarat presedintele Consiliului, luni, pentru Ziare.com.

Surse: HotNews, Ziare.com, ZiardeCluj

V-ar mai putea interesa si:

Da mai departe

Bun venit pe Bindiribli! Alege sectiunea dorita din lista de mai jos