Semneaza petitia pentru re-plantarea teilor din Iasi dupa ce Primaria i-a taiat pe toti!

Posted by
|

Sursa: Iașul iubește teii

Astăzi, teii de pe pietonalul „Ștefan cel Mare” ar fi fost înfloriți. Mireasma florilor ar fi trebuit să stârnească emoțiile verii, să trezească nostalgia artiștilor și bucuria ieșenilor care s-ar fi plimbat la umbra teilor. Acum, vrem teii înapoi mai mult ca niciodată și motivul e de la sine înțeles.

Peste 6.000 de ieșeni au semnat deja petiția pentru replantarea teilor pe „Ștefan cel Mare”, iar cei care nu au făcut-o încă, o pot semna acum, dacă și pentru ei teii reprezintă mai mult decât un simplu copac:

http://www.petitieonline.com/signatures/petiie_pentru_replantarea_teilor_-_blvdtefan_cel_mare_i_sfant/

“Scuzele” invocate (pentru ca nu se pot numi motive) au fost:

  • 1. Arborii erau prea batrani si riscau sa cada peste pietoni. FALS: erau doar 2-3 arbori cu-adevarat uscati. Restul, erau in plina maturitate, furnizand umbra, oxigen (atat de necesar intr-un centru poluat) si restul barierelor ecologice pe care nu le vor putea suplini salcamii japonezi nici in 100 de ani.
  • 2. Teii impiedicau vizibilitatea cladirilor istorice. STUPID: arhitecti experti (inclusiv din Ordinul Arhitectilor) au spus ca teii ofereau, estetic, o linie de continuitate cladirilor din zona (care apartin unor stiluri diferite, adesea cu discrepante arhitecturale mari). In plus, exemple de orase care au si cladiri istorice, si aliniamente de tei demonstreaza lipsa de fundament a unei asemenea afirmatii.

“Teii (ca orice alta specie) necesita taieri de intretinere, facute la timp si corect. Neglijenta insa a fost transformata in mutilare. Singurul mod in care aceasta mutilare poate fi cat de cat reparata e prin replantarea teilor.

De la tăierea teilor, în 2013, s-au organizat numeroase mitinguri publice. Problema continuă este refuzul autorităților de a lua măsurile corespunzătoare. De aceea, acum e important sa venim cu cifre incontestabile: câți cetățeni (ai urbei sau ai țării) vor replantarea teilor. Tot ce putem noi, simplii cetățeni să facem este să fim fermi, civilizați și să dăm dovadă de gradul de cultură pe care îl pretindem.

Motivele reale rămân oficial necunoscute, în continuare. De altfel, ele nici nu mai contează atât de mult cât conteaza remedierea situației (există deja un dosar penal pentru tăierile ilegale, a.î. aspectul responsabilității este în mâna autorităților competente). Ce contează acum cel mai mult este replantarea teilor si relocarea salcâmilor japonezi în alte zone ale orașului. Pentru a ajunge însă acolo, trebuie mai întâi să demosntrăm cu cifre autorităților că asta este voința cetățenilor. De aceea a fost întocmită petiția de mai sus.” - Iașul iubește teii

Da mai departe

Bun venit pe Bindiribli! Alege sectiunea dorita din lista de mai jos