Strangere de donatii (Haine, alimente, jucarii, carti, etc) pentru copiii din Giurgiu – Filiala ProVita

Posted by
|

 UPDATE -  Am schimbat data, vom pleca in weekendul viitor

DETALII:

De luni pana vineri intre orele 13 – 17 in piata revolutiei cu un telefon in prealabil la nr - 0748 612 950 (Roncea Felix)

Strangem pana weekendul viitor, iar plecarea se va face sambata sau duminica, cine doreste sa ne insoteasca cu masina este binevenit. Multumim.

Event Facebook aici

Haine, jucarii, alimente, caiete/carti, creioane, etc. Va rugam sa fie intr-o stare buna si daca pot fi spalate inainte. Multumim!

 

I. PREZENTARE

Amplasare: la 7 km de orașul Giurgiu, pe drumul spre Zimnicea (~70 km de București)

Conducerea: Veronica Ștefan (director) împreună cu preot Valentin Ștefan (Asociația PRO VITA, filiala Giurgiu).

Descriere: Centrul cuprinde o clădire P+1 cu 12 camere-dormitor, 4 sufragerii, 4 băi cu cabine de duș, 4 băi de serviciu, bucătărie, sală de mese, spațiu pentru activități, birou. Aferent clădirii există un teren plus dependințe (adăpost animale, grajd, un lot de teren, curte mare cu spații de joacă amenajate). În momentul preluării de la stat (2008), clădirea, unde se derulase cândva o activitate similară, se prezenta în stare proastă, fără vreun fel de dotări, lipsind chiar și geamurile, ușile și instalațiile sanitare. De atunci a fost refăcută parțial instalația sanitară, instalația termică, a fost refăcut acoperisul, spațiul a fost îngrădit, s-a cultivat gazon, s-au pus uși și geamuri termopan etc. Clădirea a fost izolată termic la exterior doar parțial (50%). (Pentru o galerie foto vezi la finalul paginii)

Persoane în asistență la 25 august 2014: 30, din care 9 mame și 21 de copii. Numărul este variabil întrucât pe măsura rezolvării problemelor sociale, unele persoane pleacă. Iarna este un vârf de solicitări.

Personal: preotul Ștefan și soția sa, bucătăreasa, instructor de educație, lucrător întreținere. Se folosesc voluntari pentru anumite activități ocazionale sau permanente; treburile gospodărești se fac cu sprijinul asistaților.

Dotări în clădirea centrului și în spațiile anexe:

 • Din 12 dormitoare (6 la parter și 6 la etaj), 11 sunt renovate și doar 6 sunt mobilate corespunzător. În rest mobilierul este încropit, vechi și nu corespunde nevoilor reale.
 • Animale în adăpost: 5 vaci + 2 vițici, 4 porci, 1 cal, 2 ponei (de agrement), 10 oi (la cioban), păsări.
 • Există un solar care furnizează cea mai mare parte a legumelor pentru perioada de vară (insuficient).
 • Încălzirea se face cu centrală pe lemne/bricheți.

Situația socială și administrativă:

Centrul deține toate avizele necesare funcționării și are binecuvântarea ierarhului local.

Copiii au parte de educație conform vârstei, fiind integrați școlar. Transportul copiilor la/de la școală se face cu un microbuz.

În curtea centrului există un mic paraclis unde se țin slujbe.

Ajutorul din partea statului este foarte redus, centrul trăind doar cu sprijinul comunității și al firmelor private.

Condițiile sunt specifice mediului rural, fiind asigurate cele necesare traiului, dar la un nivel modest. În schimb, copiii și mamele sunt feriți de pericolele specifice marilor centre urbane (droguri, prostituție, infracționalitate etc.) fiind supravegheați și îndrumați permanent cu multă dragoste. În centru există un set de reguli pe care toată lumea este obligată să le respecte.

II. NEVOI ESENȚIALE și PERMANENTE

 1. Alimente: cartofi, ceapă, fasole, ulei, zahăr, făină, orez, paste; conserve de mazăre, fasole, pate de ficat; zacuscă, măsline, brânză, cașcaval, ceai, unt sau margarină, carne
 2. Produse de igienă generală și personală: detergent de rufe, de vase, de pardoseli; șampon, săpun, hârtie igienică, pastă de dinți
 3. Combustibil pentru sezonul rece: bricheți din lemn și lemne de foc
 4. Plata facturilor de utilități: apă rece (cca. 6.000 de lei/an, plătibilă la finalul anului) și electricitate (cca. 1500 lei/lună)

III. DOTĂRI NECESARE (în ordinea urgenței)

 1. Finalizarea izolației termice exterioare a clădirii
 2. Extinderea spațiilor pentru animale
 3. Mobilier pentru 6 camere ale copiilor(dulapuri, paturi)
 4. Vopsea lavabilă și vopsea în ulei pentru curățenia generală
 5. Mobilier pentru bucătărie și pentru sala de mese (hotă, dulapuri, mese, scaune, vase)
 6. Gresie pentru: sala de mese/bucătărie (foarte veche), holuri P+E (acum există parchet foarte degradat), sufragerii
 7. Rafturi metalice pentru spațiul destinat depozitării lenjeriei și hainelor

IV. DATE DE CONTACT

Așezământul social „Sf. Arhangheli”, com. Slobozia, jud. Giurgiu

 • Preot Valentin Ștefan – tel. 0762.656.077
 • Preoteasa Veronica Ștefan (director) – tel. 0769.683.407, email veronicastefan82 [@] gmail.com
 • Ionuț, administrator – 0762.056.787

Asociația PRO VITA Filiala București

actualizat 26 august 2014

Puteți citi toate aceste informații în format pdf aici.

Așezământul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din comuna Slobozia, jud. Giurgiu este un centru social de tip „provita”, condus de Veronica Ștefan (director) și preotul Valentin Ștefan, un ucenic al părintelui Nicolae Tănase de la Valea Plopului. Centrul adăpostește mame și copii, fiind dedicat activității tipice provita de salvare a vieții umane.

Prezentarea centrului, a activităților, detalii despre campanii și necesitățile cele mai stringente puteți găsi provizoriu aici.

Începând cu noiembrie 2012, PRO VITA Filiala București și Așezământul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” se află în relație de parteneriat (vezi aici) pentru sprijinirea logistică și financiară a activității acestui așezământ.

NOTA M.o.V.: 

Am mai fost la ei si la ultima actiune de donatii, parintele este un om extraordinar, ne-a primit frumos, ne-a servit cu ce aveam nevoie, ne-a prezentat locul, ne-a facut un scurt istoric al cladirilor si ne-a povestit cum s-au apucat sa construiasca cu mana lor tot, cum invata copiii zilnic sa aiba grija de animale si sa fie iubitori de natura, dar ne-a si certat. Lucru foarte interesant, ne-a certat subtil spunandu-ne ceva fabulos, care pe mine m-a marcat:
“Vedeti dumneavoastra, sunt multi oameni care vin si aduc haine, mancare, bani, foarte frumos din partea lor, nu spun ca nu avem nevoie, sunt necesare pentru supravieturie, dar ei vin si pleaca. Copiii acestia au nevoie de ceva mai mult decat atat, au nevoie de interactiune, de momente, de invataturi si legaturi umane” – apoi ne-a invitat sa venim sa petrecem timp cu ei si sa-i invatam orice, la ce ne pricepem noi… Acum probabil sunt mai multi decat 30 de copii, va invit sa mergeti acolo sa vedeti cu ochii vostri, degeaba scriu eu ce scriu acum.

Video – Reportaj KanalD (2013)

Multumim Oreste Teodorescu 

Da mai departe

Bun venit pe Bindiribli! Alege sectiunea dorita din lista de mai jos