Tăbliţele de bronz, cu legile municipiului Troesmis, vechi de 2000 de ani, au fost recuperate

Posted by
|

Două monumente epigrafice, reprezentând tabulae de bronz care conţin legile municipiului Troesmis (judeţul Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius, care au fost furate şi înstrăinate, au fost repatriate de la Londra.

Recent cele două comori au fost repatriate din Londra, în urma cooperării cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, ca urmare a urmăririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Autorităţile judiciare britanice au fost sesizate prin intermediul unui birou de avocaţi de o casă de licitaţii din Londra.

Conform actelor de urmărire efectuate, artefactele fuseseră sustrase în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, comuna Turcoaia, judeţul Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piaţa internaţională de antichităţi la preţul de 80.000 de lire sterline.

Cele două tabulae sunt din bronz, şi sunt scrise în limba latină. Una măsoară 67  x  54 cm, iar cealaltă 59 x 50 cm.

Artefactele sunt autentice, reprezintă „legea municipală a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, judeţul Tulcea), au fost emise în timpul împăratului Marcus Aurelius.

Specialiştii sunt de părere spus că sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi şi provenind de pe teritoriul României. Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I î. Hr. – III şi este clasată monument istoric.

Faptele au fost comise de persoane aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeaşi perioadă.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a formulat cerere de asistenţă judiciară internaţională pe care a transmis-o autorităţilor britanice prin intermediul Biroului de cooperare judiciară internaţională din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta facilitând schimbul de date, documente şi informaţii cu autorităţile competente ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Piesele urmează a fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti, unde se vor efectua examinări suplimentare.

În perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa internaţională de antichităţi a mai multor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO.

Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro. Acestea sunt puse în urmărire naţională şi internaţională, prin INTERPOL. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi.

Sursa

Da mai departe

Bun venit pe Bindiribli! Alege sectiunea dorita din lista de mai jos