ONG-uri fără activitate şi cu suport politic, abonate la proiecte de mediu. Vezi „caracatiţa” alocărilor de fonduri

Posted by
|

Mai multe asociaţii din România au depus, în cursul anului trecut, diverse proiecte pentru protejarea mediului. Câştigătoare au fost declarate 28 de ONG-uri, multe dintre acestea fiind practic inexistente ca activitate sau fără toate declaraţiile fiscale. Mai mult, unele dintre acestea au puternice conexiuni la nivel politic.

Asociațiile au participat la o selecție organizată de Administrația Fondului pentru Mediu (instituţie care aparţine de Guvernul României) în cadrul unui proiect deprotecție a mediului.

Astfel, a fost organizată în perioada 10 iulie — 25 iulie 2014, o sesiune de finanțare pentru derularea de proiecte de educație și conștientizare publică în domeniul protecției mediului, iar lista câştigătorilor a fost publicată în cursul lunii trecute (FOTO 1).

Asociaţii practic inexistente

La o simplă verificare pe motoarele de căutare am găsit că mai bine de o treime dintre asociaţiile câştigătoare la acesastă sesiune de proiecte practic nu au avut nicio activitate. Nu au pagini web proprii, nu apar în presa locală sau naţională cu activităţile derulate până în prezent. Există de asemenea, asociaţii care au domenii pe Internet, dar paginile nu sunt funcţionale şi te întâmpină cu mesajul: „Pagină în construcţie”(FOTO 2).

În această situaţie a inexistenţei propriei pagini pe Internet se găsesc nu mai puţin de 10 asociaţii dintre cele câştigătoare.

Aceste lucruri arată că respectivele asociaţii au fost făcute doar pentru a „mulge” nişte bani pe care să-i bage, sub o formă sau alta, cei ce le conduc în propriile buzunare.

Unele dintre ONG-urile care vor lua echivalentul a zeci sau sute de mii de euro nu au avut rulaj financiar, sunt pe „zero” conform datelor fiscale (FOTO 3).

Este suspect cum de Administrația Fondului pentru Mediu dă asemenea sume de bani pentru derularea unor proiecte unor asociaţii care nu au capacitatea tehnică şi financiară de a le pune în practică şi care nu au avut activităţi similare în trecut. Nu mai puţin de 221 de proiecte au fost respinse, unele dintre ele cu experienţă mult mai mare, printre care şi cinci depuse de ONG-uri din Arad.

Există şi cazuri de asociaţii create cu doar câteva luni înainte de startul sesiunii dedepunere a proiectelor.

 

ONG-uri cu relaţii politice sus-puse

Unele dintre aceste asociaţii care urmează să primească bani (şi nu sunt deloc puţini), au conexiuni în lumea politică românească la toate partidele importante.

Un asemenea caz este al Asociaţiei Tinerilor PRO NATURA din judeţul Braşov, al cărui preşedinte a fost actualul primar al oraşului Predeal, Liviu Cocoş (FOTO 4).

După ce Cocoş a fost ales primar al Predealului, în vara anului 2012 (din parteaPNL), acesta renunţă la funcţia de preşedinte al asociaţiei. Ciudat este faptul că acesta este membru al altor asociaţii, dar din cea în cauză a ieşit cu totul, cel puţin aşa reiese din declaraţia de interese depusă la Primăria Predeal (FOTO 5).

În acest fel, Liviu Cocoş a dorit să arate că nu mai are nicio legătură cu asociaţia care va lua nu mai puţin de 718.000 de lei.

Un alt ONG care primeşte bani este „O Şansă pentru Viitor”( 653.801 de lei), asociaţie apropiată de PNL. Jurnaliştii de la România Liberă scriau că acest ONGa introdus oameni în secţiile de votare la alegerile parlamentare din anul 2012. „Site-ul ONG-ului anunţă că preşedinte al organizaţiei este Mara Calista. Relevantă pentru doza de independenţă a asociaţiei pe care o conduce şi care a avut 75 de observatori interni în secţiile de votare din Bucureşti este poziţia sa de consilieră a vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, liberala Alina Gorghiu(n.r. actuala co-preşedintă a PNL). De altfel, deputaul liberal este nelipsit de la evenimentele ONG-ului O Şansă pentru Viitor”, scriau jurnaliştii de la România Liberă în anul 2012.

Lavinia Şandru, nimeni alta decât soţia ministrului PSD Darius Vâlcov, este preşedintele Asociaţiei Iniţiativa Ecologistă Europeană, care va lua 897.148 de lei în baza proiectului depus. Conform informaţiilor financiare nu există dovada că au fost depuse toate declaraţiile fiscale (FOTO 6).

O altă asociaţie, de această dată cu strânse legături în fostul PDL, este Asociaţia Culturală Cetatea Albă Bucureşti, care va primi 250.377 de lei. Preşedintele asociaţiei este Daniel Bucur, soţul fostei purtătoare de cuvânt a Sulfinei Barbu, conform jurnaliştilor de la ziarulatac.ro.

Alte patru asociaţii au date contabile care spun totul despre puterea lor de a duce la bun sfârşit un proiect. Aceste date le puteâi vedea în FOTO 7, 8. 9. 10.

De asememea, în FOTO 11- FOTO 18, pot fi văzute activităţile altor asociaţii care, conform acestor date, cu greu par că pot face faţă unor asemenea proiecte.

Sperăm ca în urma acestor dezvăluiri, organele abilitate se vor apleca asupra acestor alocări suspecte de bani publici şi vor lua toate măsurile legale care se impun.

Da mai departe

Bun venit pe Bindiribli! Alege sectiunea dorita din lista de mai jos