BRADFest

Posted by
|

DESCRIEREA EVENIMENTULUI @BRADFest

BRADFest este un concept inedit de responsabilizare eco-civică, de sensibilizare și implicare a oamenilor activitatea de împădurire.

Vom împăduri cu 10.000 de brazi o suprafață defrișată de 2 hectare în intervalul 24-26 aprilie.

Asociația BRADFest își propune să strângă în bază de donații fondurile necesare plantării a 10.000 de brazi iar BRADFest 2015 este festivalul care sarbatoreste reușita acestui proiect, chiar în vecinătatea brazilor proaspăt plantați de voluntarii noștri.

Aria țintită în 2015 se deschide în vecinătatea cabanei Richita, în aproprierea comunei Rucăr, sat Sătic, în mijlocul unei zone care totalizează peste 1700 ha de terenuri afectate de tăieri ilegale, zonă aflată în patrimoniul sitului Natura 2000 din Munţii Făgăraş (ROSCI0122).

CE BRAD PLANTAM SI DE CE?

Abies Alba este specia simbol a Carpaților românești. În lume, bradul alb (Abies Alba) se intalneste doar in doua zone ale Europei. În timpul glaciaţiei cuaternare, această specie a găsit un refugiu în sud-vestul Europei şi de aici s-a răspândit în Europa Centrală, întâlnindu-se astăzi în Munţii Pirinei, Rodopi şi Carpaţi. Limita mondială estică a bradului alb este trasată de Carpaţii Orientali. Specia lipseşte dincolo de paralela 55.

Specia Abies Alba necesită ocrotire pe teritoriul României, ca urmare a răririi drastice a speciei. Atât exploatarea iraţională, cât şi sacrificarea puieţilor (brazi de Crăciun), pun în pericol bradul şi mediul în care trăiesc. Aceasta specie aduce multe alte foloase omului ca arbore decorativ, plantă meliferă – furnizează albinelor materia primă pentru mierea de mană, polen şi propolis – ameliorator al calităţii aerului, apei şi solului.

Bradul fixează solul, diminuează considerabil scurgerile de apă pe versanţi, purifică şi ionizează negativ aerul asigurind astfel un areal specific. El creşte pe soluri profunde, revene, uşor/mediu acide sau fertile. Bradul alb prezintă o plasticitate ecologică moderată, fiind intolerant la poluare şi la
îngheţurile târzii. Creşterea arborelui este foarte redusă până la vârsta de 10-15 ani (primul verticil de ramuri apare doar la 4 ani), apoi se măreşte considerabil.

Exterminarea bradului din Carpaţi, nu este o problemă nouă, aşa cum reiese dintr-un fragment, pe care-l redăm mai jos, apărut în 1939 în “Flora României”, sub semnătura prof. I. Simionescu, membru al Academiei Române.

“Sunt tăiaţi fără milă pentru scânduri, iar puieţii de brad sunt nimiciţi fără măsură la Crăciun, de când s’a introdus şi la noi moda Pomului de Crăciun, care înlocuieşte tot mai mult la oraşe străbunul obiceiu al Stelei”.

CUM PUTEM PARTICIPA?

Fiind arie declarată rezervație naturală, ne dorim să păstrăm acest eveniment într-un cadru restrâns, de aceea este important sa pastram o conduită eco civică pe tot parcursul evenimentului. Donează un minim de 50 de brazi si vei putea veni cu noi să-i plantăm la BRADFest, unde te vei bucura pe deplin de toate activitățile și facilitățile din cadrul evenimentului.

Locația evenimentului este la Cabana Richita, aflată în vecinătatea satului Sătic, comuna Rucăr, județul Argeș. În apropierea locației se află lacul și Barajul Pecineagu, pe cursul superior al râului Dâmbovița, în bazinul hidrografic al râului Argeș într-o depresiune încadrată de munții Piatra Craiului și Iezer-Păpușa. Pentru a ajunge la Cabana Richita, trebuie să ajungeți în primul rând in localitatea Rucăr, pe drumul european 574 (sau drumul national 73) care face legatura între orasele Brașov și Câmpulung. Din localitatea Podu Damboviței se virează la stânga pe drumul care duce spre satul Satic, iar de aici se urmează indicatoarele sau indicatiile localnicilor. Drumul forestier, de aproximativ 5 km până la cabana, este ușor accesibil cu mașina şi este încadrat de numeroase pensiuni.

Pentru cei care vor călători cu mijloace de transport în comun, vom avea un shuttle bus, cu o capacitate de 8 persoane, cu care vom prelua oamenii din satul Sătic și îi vom aduce la cabana. Programul acestuia va fi anunțat în curând, în funcție de cererile pe care le avem. Cabana Richita are o capacitate de 80 de persoane, iar poienița unde se află poate cuprinde un număr de maxim 100 de corturi.

Locatia festivalului:
http://bit.ly/1OCKcfX

Locul de plantare:
http://bit.ly/193SaOi

Intră pe www.bradfest.ro pentru pentru mai multe informatii.

Da mai departe

Bun venit pe Bindiribli! Alege sectiunea dorita din lista de mai jos